backgroundtop
Logo van deachillespees.nl
   facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ACHILLESPEES / SLIJMBEURS
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SLIJMBEURS-

ONTSTEKING

(bursitis)

Een slijmbeurs (bursa) is een met vocht gevuld zakje dat tussen een pees en een bot of tussen de huid en een bot ligt. Het zorgt ervoor dat de weefsels soepel over elkaar glijden. Bij een ontsteking wordt er gesproken van een bursitis.

De slijmbeurzen rond de achillespees wordt de bursa retrocalcaneare genoemd. Daarnaast is er een subcutane bursa (direct onder de huid).

Een slijmbeursontsteking van de subcutane bursa ontstaat door wrijving tussen de huid (door bijvoorbeeld een schoen) en het hielbeen (calcaneus). Een slijmbeursontsteking van de bursa retrocalcaneare ontstaat door frictie tussen de achillespees en het hielbeen. Een slijmbeursontsteking is dus geen aandoening van de achillespees zelf, maar van de slijmbeurs die ertegenaan ligt.

Bij een slijmbeursontsteking is er sprake van een reactie met vocht en een verdikking van de slijmbeurs. De klachten kunnen veroorzaakt worden door wrijving van bijvoorbeeld sportschoenen, maar het is ook bekend dat het dragen van hoge hakken een oorzaak kan zijn.

 

Symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking of peesontsteking kan soms veel pijn en functiebeperking veroorzaken. De pijn bevindt zich over het algemeen aan de achterzijde van de hiel. Het kan zijn dat er een zwelling of een rode verkleuring te zien is. Soms wordt het pijnlijke been ontlast door een veranderd looppatroon. Een bekend verschijnsel is het moeilijk op gang komen bij de trainingen doordat er stijfheid aanwezig is. Daarnaast kan er stijfheid in de ochtend na het opstaan aanwezig zijn.

 

Conservatieve behandeling slijmbeursontsteking

Meestal geneest de slijmbeursontsteking vanzelf door rust. Het is echter niet aan te bevelen om absolute rust te nemen, maar gewoon in beweging en aan het werk te blijven. Omdat de oorzaak veelal ligt in een verkeerd bewegingspatroon (of bijvoorbeeld schoeisel) is het aan te raden om onder leiding van een fysiotherpapeut een goede opbouw te maken en naar het schoeisel te laten. Op deze manier kunnen de voorwaarden voor bewegen. Genezing kan enkele weken tot maanden duren.

Als de irritatie niet met rust over lijkt te gaan kan de arts ontstekingsremmende pijnstillers geven of er voor kiezen om een ontstekingsremmende injectie in de slijmbeurs te geven. Deze injectie kan tot maximaal drie maal herhaald worden.

 

Operatieve behandeling slijmbeursontsteking

Alleen als alle conservatieve behandelingen goed doorlopen zijn en de pijn blijft toch aanhouden (hierbij wordt meer dan een jaar aangehouden) kan er in sommige gevallen voor een operatie gekozen worden. Hierbij zal de slijmbeurs verwijderd worden. Mocht er teveel bot aanwezig zijn door bijvoorbeeld een haglundse exostose, dan kan het zijn dat er een deel van het bot verwijderd moet worden om de oorzaak van de slijmbeursontsteking hiermee te verhelpen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL