backgroundtop
Logo van deachillespees.nl
   facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ACHILLESPEES / ONTSTOKEN HIELBEEN KIND (ziekte van Sever Schinz)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ONTSTOKEN HIELBEEN KIND (ziekte van Sever Schinz)

 

Bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar kan het hielbeen ontstoken raken. Dit wordt de ziekte van Sever Schinz genoemd.

Symptomen ontstoken hielbeen kind (ziekte van Sever Schinz):

Pijn en drukpijn, mogelijk zwelling

Onderzoek en diagnose bij ziekte van Sever Schinz:

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met röntgenfoto

Conservatieve behandeling ontstoken hielbeen kind (ziekte van Sever Schinz):

Ondersteunende zool, hakverhoging, aanpassing (sport)belasting

 

Bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar kan het hielbeen ontstoken raken. Dit wordt de ziekte van Sever Schinz genoemd. Vaak gaat het om kinderen die actief sporten. Opvallend is dat veel kinderen liever op een schoen met een hak lopen, dan op blote voeten.

In de groeifase van een kind bevat een bot een groeischijf, ook wel epifysair schijf genoemd. Het bot groeit vanuit deze plek in de lengte. De schijf is zachter van structuur dan bot. Naarmate het kind ouder wordt, wordt de schijf net zo hard als het bot. Door het belasten (bijvoorbeeld sporten) komen bij kinderen soms onregelmatigheden in de groeischijf voor die pijn kunnen veroorzaken.

De ziekte van Sever Schinz heeft een gunstig spontaan verloop. Over het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf als het kind is uitgegroeid. Actief sportende kinderen kunnen echter toch veel last van de klachten hebben.

 

Symptomen ontstoken hielbeen kind (ziekte van Sever Schinz)

Er is pijn en drukpijn aanwezig aan het hielbeen. Er kan een geringe zwelling op de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen (calcaneus) aanwezig zijn.

 

Onderzoek en diagnose bij ziekte van Sever Schinz

Door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan vastgesteld worden of de klachten van het kind om een ontstoken hielbeen gaat. De pijnklachten, locatie van de pijn en leeftijd van het kind geeft meestal al voldoende informatie om de diagnose te stellen. Een röntgenfoto kan de diagnose bevestigen, maar over het algemeen is dit niet nodig.

 

Conservatieve behandeling ontstoken hielbeen kind (ziekte van Sever Schinz)

Een verende, siliconen zooltje onder de hiel in de schoenen kan verlichting van de klachten geven. Eventueel kan er naar de stand van de voeten gekeken worden en zo nodig met ondersteunende zooltjes gecorrigeerd worden. Ook een hakverhoging kan verlichting geven.

Aanpassing van de (sport)belasting kan helpen om de geïrriteerde hiel tot rust te brengen. Gedoseerde opbouw van de sportbelasting kunnen de klachten onder controle houden.

Als er sprake is van zeer hevige pijn, dan kan er overwogen worden om de voet en enkel tijdelijk in te gipsen om dit pijnpatroon te doorbreken.

Een operatieve behandeling van de klachten door de ziekte van Sever Schinz is nooit nodig.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL