backgroundtop
Logo van deachillespees.nl
   facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ACHILLESPEES / ANATOMIE

Anatomie

 

De achillespees (tendo calcaneus) is de pees die de kuitspieren (m. triceps surae) met het hielbeen (os calcaneus) verbindt. De achillespees is de gezamenlijke pees van de kuitspieren. De kuitspieren worden gevormd door de musculus gastrocnemius en de musculus soleus.

De gastrocnemius is de oppervlakkigste kuitspier die over het kniegewricht en het enkelgewricht loopt. De spier bestaat uit twee koppen en heeft als functie het buigen van de knie en het strekken van de enkel.

De soleus is een brede spier die dieper dan de gastrocnemius ligt en net onder het kniegewricht ontspringt en met de achillespees aan het hielbot hecht. Zijn voornaamste functie is het strekken van de voet.

De achillespees is de dikste en sterkste pees in het menselijk lichaam en is ongeveer 15cm lang. De pees begint dichtbij het midden van het onderbeen. Het smalste deel van de pees bevindt zich ongeveer 4cm boven de aanhechting met het bot.

Rond de achillespees zitten twee slijmbeurzen (bursa). Tussen de achillespees en het onderbeen zit de bursa tendinis calcanei en achter op de hiel zit de bursa subcutanea calcanea. De slijmbeurs is een holte die gevuld is met een stroperige vloeistof. De functie van de slijmbeurs is om de wrijving tussen bot en huid, pees en huis of pees en bot te verminderen.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL